7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın İlişkin Kanun ile (26.03.2020 tarih ve 31080 Sayılı 1. Mükerrer RG.) ile; 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklenen Geçici 23. Madde ile kısa çalışma uygulamasında yapılan değişiklik ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 64. Maddesinde düzenlenen telafi çalışmasında yapılan değişiklik

I.  4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklik

23 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 7226 sayılı Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na “kısa çalışma uygulamasına ilişkin” aşağıda yer verilen Geçici Madde 23 eklenmiştir.

Geçici Madde 23:

“30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, yeni koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep      gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, ek 2 nci maddenin üçüncü fıkrasında işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için öngörülen hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi hükmü, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanır. Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden kalan süre kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam eder.

Bu madde kapsamında kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir. Bu madde kapsamında yapılan başvurular, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılır.

Bu madde kapsamında yapılan başvuru tarihini 31/12/2020 tarihine kadar uzatmaya ve birinci fıkrada belirlenen günleri farklılaştırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir”.

Yapılan ekleme ile sadece koronavirüs nedeniyle yapılacak kısa çalışma başvuruları ile sınırlı olmak üzere;

1. Kısa çalışma ödeneğinde faydalanabilmesi için işçide aranan koşullar hafifletilerek;   

-  kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olma koşulu 60 güne

-  son üç yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olma koşulu ise 450 güne

indirilmiştir.

2.  Bu madde kapsamında ayrıca, kısa çalışma döneminde İş Kanunu’nun 25/II. Maddesinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması, aksi halde kısa çalışmadan faydalanılamayacağı düzenlenmiştir.   

 

II. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 64. Maddesinde düzenlenen telafi çalışmasında yapılan değişiklik  

  Değişiklik Öncesi

Değişiklik Sonrası

Telafi çalışması Madde 64: Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren iki ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.

 

 Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.

Telafi çalışması Madde 64: Zorunlu nedenlerle işin durması, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması veya tamamen tatil edilmesi ya da işçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, işveren dört ay içinde çalışılmayan süreler için telafi çalışması yaptırabilir. Cumhurbaşkanı bu süreyi iki katına kadar artırmaya yetkilidir. Bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma sayılmaz.

 Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde üç saatten fazla olamaz. Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.

 

Diğer Bültenler

BÜLTEN ARŞİVİ İÇİN TIKLAYINIZ